Puni autobusi odvoze radnike iz BiH, zemlja se vraća u realnost

Datum objave: 06.01.2020   Broj čitanja: 1235
Na peronima autobusnih postaja u Bosni i Hercegovini nakon novogodišnjih praznika vlada velika gužva.
Puni autobusi odvoze radnike iz BiH, zemlja se vraća u realnost

 

Iz Sarajeva, Zenice, Tuzle, Bugojna, Bihaća, ali i drugih gradova BiH svakodnevno stotine putnika napušta svoje obitelji i vraća se na radna mjesta u zemlje Europske unije.

 

U tim zemljama oni nastavljaju planirati svoju budućnost, ali i bolju budućnost svoje djece. Među njima su i mladi i stariji, oni koji odlaze prvi put i oni koji već neko vrijeme rade van svoje domovine.

 

Dok se mladi planiraju boriti se za ostanak u zemljama Europe, stariji uglavnom odlaze da bi zaradili i vratili se.

 

U razgovoru za Klix Travničanin Senad, koji u Munchenu radi kao električar, kaže kako je novogodišnje praznike iskoristio kako bi posjetio obitelj, ali da je uvijek bolno rastati se od njih i vratiti u Njemačku gdje radi kako bi im osigurao egzistenciju.

 

– U Munchenu radim tek četiri mjeseca. Otišao sam zbog političke situacije, niskih plaća… Obitelji nije bilo lako prihvatiti takvu odluku, ali svi smo uvjereni da je ovo puno bolje rješenje, ali i sigurnije nego da sam ostao ovdje raditi – govori Senad.

 

Praznike je iskoristio kako bi kratko bio sa suprugom i roditeljima.

 

– Bilo je lijepo vratiti se, obići obitelj. Svaki odlazak, pa evo i danas, je kao prvi put. Friško je to sve, za kratko vrijeme ovdje izgubite pojam da se morate vratiti, a onda dođe i ovaj dan – teško priznaje. Senadov sin, 22-godišnji Kenan, prije mjesec je napustio Bosnu i Hercegovinu, a u Munchenu radi na montaži kuhinja.

 

– Imao sam solidan posao ovdje da se može živjeti od danas do sutra, ali nije bilo dovoljno da čovjek planira budućnost. Odlučio sam otići, napustiti prijatelje, majku, ali što se mora nije teško – izjavio je Kenan.

 

Njegov djed Hazim danas ga je došao ispratiti. Zagrljaji i želje za sretan put neizostavni su danas kao i prije mjesec.

 

– Kada imate 70 godina i morate sami ostati, nije lako. Najteže je roditeljima, najteže se to podnosi, ali kada u ovim godinama morate ostati sami, morate imati i čelično srce. Ako Bog da, kada se smjeste kako treba, ja ću biti ispunjen, jer su ovdje radili za mizerne plaće i prekovremeno – izjavio je Hazim.

 

Klix.ba

Puni autobusi odvoze radnike iz BiH, zemlja se vraća u realnost
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO