FOTO: Iznad Gruda i dalje živi duh blagdana, radost vlada uz najljepše jaslice

Datum objave: 05.01.2020   Broj čitanja: 3617
Zimska je noć. Hrvati su još u Božićnom vremenu koje traje do 12. siječnja i Krštenja Gospodinova. Ovog ponedjeljka je Bogojavljenje, dan kada slavimo Sveta tri kralja, trojicu kršćanskih mudraca koji su se došli pokloniti Isusu nakon rođenja.
FOTO: Iznad Gruda i dalje živi duh blagdana, radost vlada uz najljepše jaslice

 

U mnogim hrvatskim obiteljima u BiH ovi dani prepuni su radosti i zajedništva. Osobito je to tako u onim mjestima gdje se okupe oni koji tu žive i oni koji su u inozemstvu, a za blagdane dođu kući. Tako je i kod Jerke Tolića Ćišića kod kojeg je u vremenu Božića kuća uvijek ispunjena ljudima i dobrim raspoloženjem.

 

Već je postalo tradicija posjetiti Cere i Toliće iznad Gruda. U obiteljskoj kući Jerko pravi jedne od najljepših jaslica. Ove godine dolazile su mu brojne televizije u posjet. Davao je intervju za FTV. Pričao je o svojim jaslicama koje dođu pogledati brojni prijatelji iz Gruda i drugih mjesta. Prostorija u kojoj se nalaze jaslice svojevrsni je muzej jer se tu nalaze i brojni eksponati povezani s Grudama i Hercegovinom.

 

- Svake godine trudim se nešto promijeniti, a ovim jaslicama raduju se i mali i veliki. To mi je motiv da iz godine u godinu ove jaslice budu što ljepše - govori nam Tolić koji pravi i škropaljice, a kojima se kuća škropi i blagoslivlja diljem svijeta.

 

U njegovoj kući pjesme ne nedostaje. - Ovako je često, skoro svakodnevno u božićnom vremenu. Posebno ovakva atmosfera ponese one koji su davno otišli iz Gruda i Hercegovine, a još nisu zaboravili svoj rodni kraj. Nekad je ovdje bilo puno života. Danas nas se na prste može nabrojiti. Ali, što je tu je. Pomodarstvo je uzelo svoje, a ja se opet nadam da će se narod vraćati zemlji svojih predaka jer nigdje nije ljepše - zaključuje Jerko.

 

A kroz dugu, zimsku, grudsku noć pjesma se nastavila, a dim iz dimnjaka i pas koji laje pored kuće potvrđuju da života još ima, a živi nada da će ga biti i ubuduće.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • yy08.01.2020 14:35 sati
  Lajk! :)
 • z.t.07.01.2020 08:40 sati
  Neprocjenjivo! Hvala Jerki i Miri, hvala Dini i Josipi, hvala Čalama, a posebno hvala Grude.com-u što nama koji smo mislima i srcem u Tolićima a fizički negdje daleko omogućuje pratiti i dočarati ljepotu Božićnog vremena u rodnom selu i zavičaju. Veeelikoo hvala, pozdrav i svako dobro iz Zagreba
 • Joze postsr06.01.2020 20:26 sati
  Bravo i veliki pozdrav za sve poseban za velikog gospodina Zeljka
 • SP06.01.2020 19:50 sati
  Bravo
 • Mm06.01.2020 17:57 sati
  Svaka cast Bogu hvala.moji Tolici.
 • Mirjana06.01.2020 15:46 sati
  Svaka cast mojim Tolicim i svako dobro u Novoj god.svima vama i svim Tolicim diljem svjeta.😀😀😀👍
 • Ja05.01.2020 22:53 sati
  Ooooo lipota lipota davno davno sam odao u opancima ovdan
 • Nikol05.01.2020 21:59 sati
  Odlicno,samo tako nastavite
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO