Župa Grude jedina u plusu, kompletna općina Grude u debelom minusu

Datum objave: 01.01.2020   Broj čitanja: 3330
Jutros su na svetim misama, diljem općine Grude, svećenici čitali statističko izvješće za prošlu 2019. godinu i upravo su župna izvješća najbolji popis stanovništva lokalnih zajednica uopće.
Župa Grude jedina u plusu, kompletna općina Grude u debelom minusu

 

Iako su mnogi nakon prošle godine, kada je broj umrlih bio veći od broja rođenih za 45, bili svjesni da negativan trend ide dalje, opet se nismo nadali da će se on povećavati i da će minus ove godine iznositi 61.

 

Podatke smo dobili od vjernika koji su bili na svetoj misi u 6 župa, dok u župi Ledinac svećenik nije pročitao izvješće za prošlu godinu, stoga očekujemo da će u narednim danima biti dostavljeni podaci i za tu župu kako bi statistika bila kompletirana.

 

U župi Grude, kod fra Stanka Pavlovića, godinu ocjenjuju jako dobrom jer je broj krštene djece bio 43, a pokojnika 33. Radi se o prirodnom prirastu jer je rođenih više za 10.

 

Iduća analizirana je župa Drinovci koja je pretprošle godine jedina imala pozitivan omjer kada je za jednu osobu bilo više krštenih nego pokojnika. Krstilo se te 2018. 33 djece, a pokojnika je bilo 32. Nažalost, 2019. se dogodio ozbiljniji minus. Tako je ukupno krštenih bilo 26 dok je ukupno pokojnika bilo 45, što predstavlja prirodni pad za 19 osoba.

 

Župa Gorica Sovići u 2018. je imala najviše ukopnika, 49, a nažalost trend je nastavljen i u 2019. godini. Broj krštenih u toj župi iznosio je 38, naveli su svećenici, a od toga je 12 djece koji ne žive u Župi. Dakle u župi 26. Ukopnika je bilo 50, a od toga tu nije živjelo 8 ljudi, što znači da je preminulih župljana 42. Gledajući ukupno krštene i ukopane, prirodni pad u župi iznosi 12.

 

Što se župe Tihaljina tiče, s - 15 koliko je bio omjer u 2018, u 2019. negativni trend se povećao. Broj krštenih iznosio je 13, dok je pokojnika bilo 37, što predstavlja prirodni pad za 24 osobe.

 

Župa Ružići također je godinu završila u minusu. Nakon 2018. kada je broj pokojnika bio veći za dvije osobe, u 2019. godini broj pokojnika je za 15 veći od broja krštenih. Ukupno se krstilo 14 djece, a pokojnika je bilo 29.

 

Najmanja grudska župa Raskrižje (Cerov Dolac) imala je u 2018. ukupno 6 krštenja, a taj broj je pao u 2019. pa su bila ukupno 3. Sahrane su bile 4 u 2019. što predstavlja prirodni pad za 1 osobu.

 

Prema podacima iz 6 župa s jutrošnjih misa, bez župe Ledinac, u općini Grude je 137 krštenih (rođenih) i 198 pokojnika (umrlih). Ukupno se dogodio prirodni pad, prirodna promjena iznosi - 61 i to se nažalost događa godinama, odnosno broj umrlih veći je od broja rođenih.

 

Iako je činjenica da uvijek ima pokojnika koji su živjeli prije smrti u župama izvan spomenutih, negdje u inozemstvu, ali su za posljednje počivalište izabrali zemlju svojih korijena, isto tako je činjenica da dosta krštenih neće živjeti u mjestu krštenja nego su njihovi roditelji izabrali grudu s koje su krenuli kao mjesto primanja sakramenta svog djeteta.

 

Stoga, ove brojke moraju se uzeti ozbiljno.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio