U Kliničkom centru Tuzla urađena transplantacija jetre, rožnice i bubrega

Datum objave: 31.12.2019   Broj čitanja: 855
U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla krajem 2019. godine urađena je multivisceralna eksplantacija i transplantacija organa i tkiva (jetra, dvije rožnice i dva bubrega).
U Kliničkom centru Tuzla urađena transplantacija jetre, rožnice i bubrega


Cjelokupni proces su samostalno obavili timovi Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, uz podršku pri transplantaciji jetre dr. Danka Mikulića iz Klinike za kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rebro iz Zagreba.

 

"Postoperativni tok, kod transplantiranih pacijenata, protječe očekivano. Svi pacijenti su stabilnog zdravstvenog stanja", kazali su iz UKC Tuzla.

 

Uz transplantacijski tim Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju, Klinike za kirurgiju, Klinike za očne bolesti i Klinike za urologiju veliki doprinos su dali i stručni timovi Klinike za interne bolesti, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku, Poliklinike za transfuziologiju, Klinike za radiologiju i nuklearnu medicinu i Bolničke ljekarne.

 

"Kadaveričnom transplantacijom organa i tkiva nastavlja se daljnji razvoj projekta transplantacijske medicine u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i stvara mogućnost da se na taj način spase životi oboljelih i poboljša kvaliteta njihovog života", priopćeno je iz UKC Tuzla.

 
FOTO: Ilustracija

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO