Branitelji nabavili 30 košnica i već prve godine med je odličan

Datum objave: 27.12.2019   Broj čitanja: 1037
Upalila mi se lampica i pomislio sam: zašto ne? Mogu kupiti košnicu pa polako krenuti, kaže Duvančić
Branitelji nabavili 30 košnica i već prve godine med je odličan

 

Drugu godinu zaredom zagrebački Gradski ured za branitelje u suradnji s Udrugom za kreativni socijalni rad i Hrvatskim apiterapijskim društvom organizirao je besplatni tečaj pčelarstva te se već šezdesetak nezaposlenih branitelja može pohvaliti diplomom pčelara, a neki su već i ponosni vlasnici košnica zahvaljujući kojima pokreću samostalni biznis.

 

Naučili sve najvažnije
– Vidio sam obavijest i javio se. Na tečaju smo naučili sve o cjelogodišnjoj brizi za pčelinjake – o prehrani, njezi, proljetnim pašama. Prvo teoriju, a onda praksu – kaže nam branitelj Branko Mikulić u edukativno-urbanom pčelinjaku smještenom na Savskoj Opatovini, gdje su polaznici tečaja učili sve o pčelama, istinski važnim čimbenicima ekosustava. Branko već iskorištava novo znanje.

 

– Kao braniteljska zadruga sa sedam članova nabavili smo 30 košnica. I prije sam razmišljao o pčelarstvu, a tečaj je potvrdio moje pretpostavke o isplativosti. Ova godina bila je za nabavu i učenje, a iduća je proizvodna – kaže Mikulić.

 

Njegov kolega Robert Duvančić isprva nije reagirao na obavijest o tečaju, no onda mu se, kaže, upalila lampica.

 

– Pomislio sam: zašto ne? Na tečaju smo naučili sve najvažnije i ideja mi je da iduće godine probam sam iako me malo strah. Mogu kupiti košnicu,započeti posao pa za pet, šest godina imati pristojan broj pčela. Netko se razbahati pa počne sa sto košnica, no nešto mu krene krivo i sve propadne. Ovo je posao u kojem radiš s prirodom, u kojem upotrebljavaš svoje znanje, ali protiv prirode ne možeš – nekad nemaš ništa, a dogodine imaš tri puta više od prosjeka – kazao je Robert Duvančić.

 

Na tečaju su polaznici učili i o apiterapiji
– Biti pčelar ne znači samo skupljati med, trebaš upotrijebiti vijuge i još nešto iskoristiti od tih pčela. Slovenci su daleko ispred nas, imaju prekrasne kućice u prirodi, s masažnim foteljama i pogledom na šumu, ali i mi polako krećemo tim putem, ako si mudar, možeš svašta napraviti – slažu se ovi pčelari početnici.

 

I supruge mogu na tečaj
O pčelama i o tome što se sve s njima može postići polaznike tečaja učio je Oliver Novosel, također branitelj i član Apiterapijskog društva. Ostavši bez posla pokrenuo je OPG za pčelarstvo, od kojeg živi. Kaže kako ljubav prema pčelama kod njega postoji oduvijek.

 

– Slušao sam predavanja, čitao o njima, završio pčelarsku školu i tako spojio ugodno s korisnim. Ovaj je tečaj ideja nekolicine nas i pokazao se kao prava stvar; prošlogodišnji polaznici nemaju gubitaka, zalihe meda su fantastične, a kolegama iz prošle generacije nije stradala nijedna zajednica.

 

Za tečaj 2020. godine već se prijavio velik broj branitelja, kao i njihovih supruga, koje također od ove godine imaju to pravo, a one se više koncentriraju na kozmetiku koja se dobiva od ovoga slatkog nektara – zaključuje Oliver Novosel.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio