Novi ISIL je stigao! 'Oni su poput al-Qaide' na steroidima

Datum objave: 23.12.2019   Broj čitanja: 947
Postoje velike indikacije da se tzv. Islamska država reorganizira u Iraku, dvije godine nakon što su izgubili posljednji teritorij u toj zemlji, piše BBC. Obavještajne službe Kurda i Zapada kazale su kako se broj napada ISIL-a povećava.
Novi ISIL je stigao! 'Oni su poput al-Qaide' na steroidima


Militanti su sada više osposobljeni i opasniji od al-Qaide, tvrdi kurdski službenik za borbu protiv terorizma Lahur Talabany.

 

"Imaju bolje tehnike, taktike i mnogo više novca. Mogu kupiti vozilo, oružje, hranu i opremu. Tehnološki su pametniji i teže ih je 'istjerati'. Oni su poput al-Qaide na steroidima", rekao je Talabany.

 

Istaknuo je kako oni na sjeveru Iraka već 12 mjeseci rade na ponovnoj izgradnji na ruševinama kalifata. S obzirom na povećanu aktivnost, misle da je faza reizgradnje okončana.

 

Kazao je i to kako je sada na djelu novi ISIL koji ne želi kontrolirati teritoriju kako bi izbjegao da ponovo postane meta već su otišli u "podzemlje".

 

"Nalaze se u velikom planinskom području koje iračka vojska teško može kontrolirati. Kriju se u pećinama i drugim skrovištima", kazao je Talabany.

 

Upozorio je da će ISIL iskoristiti nemire zbog političkih uhićenja, osjećaj otuđenosti sunita te zastranjene odnose između Bagdada i kurdske regionalne vlade. Postoji novo područje koje nikom ne pripada, a koje se nalazi na sjeveru Iraka između zona koje čuvaju kurdske snage i njihove iračke kolege. Samo jedna patrola kontrolira područje gdje su ISIL-ovci.

 

Prema izvještajima obavještajnih agencija, ISIL se nedavno pojačao sa 100 novih boraca koji su prešli granicu iz Sirije, a među njima su i neki stranci koji nose samoubilačke pojaseve.

 

Kurdska obavještajna služba tvrdi kako na području Iraka postoji još 10.000 pristalica ISIL-a, od kojih je najmanje 5.000 boraca.

 

Američki vojni zapovjednik William Seely kazao je kako su njihove snage samo od sredine listopada do sredine studenoga izvele 170 operacija "čišćenja" i uništile 1.700 komponenti za improvizirane eksplozivne uređaje. Naglasio je kako smatra da se ISIL-ovci ne mogu dugo kriti i živjeti u pećinskim uvjetima.

 

Terorističke aktivnosti u Iraku su povećane, a postoji strah da će biti još novih napada i na Zapadu, zaključuje BBC.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO