FOTO: U Grudama obilježeno 27 godina od izlaska branitelja iz Kninskog zatočeništva

Datum objave: 18.11.2019   Broj čitanja: 2361
Studeni je mjesec kojeg se bosanskohercegovački Hrvati sjećaju s tugom i ponosom i najveći je mjesec u povijesti Hrvata Bosne i Hercegovine.
FOTO: U Grudama obilježeno 27 godina od izlaska branitelja iz Kninskog zatočeništva

 

Uz brojne obljetnice, ovih dana je obilježeno i 27 godina izlaska Hrvata iz kninskog zatočeništva.

 

Priča počinje na cvjetnim, a tih dana tužnim, poljima Kupresa gdje je 3. travnja 1992. počela bitka za Kupres. S jedne strane JNA koja je bila treća najjača sila Europe po brojnosti i oružju došla je na Kupres sa 6 tisuća vojnika, 4 topnička i minobacačka divizijuna, jedan oklopni bataljuin i zrakoplovstvo. A Kupres brani Kupreška vojna HVO-a, Trinaesta bojna HOS-a, dragovoljci Zenge iz Vukovara i hrvatski branitelji iz Tomislavgrada, Bugojna Uskoplja, Livna, Posušja, Gruda... Njih 2500 s puškama i nešto ručnih raketnih bacača i minobacača. Nakon tjedan dana borbe i otpora, Kupres pada 10. travnja 1992. Preživjele se odvodi u Knin, središte pobune 1990. u kojem je utemeljena paratvorevina SAO Krajina. Mnogi nisu preživjeli torturu i zatočeništvo u kninskim kazamatima.

 

Oni koji su preživjeli svake godine se okupe te dostojanstveno obilježe izlazak iz agresorske tamnice. I ove godine ih je okupio Željko Marić Geat koji je također prošao torturu tamnošnjih logora.

 

Bila je ovo prilika i za prisjećanje na žrtve Vukovara i žrtvu svojih prijatelja, branitelja s Kupresa. Također, prisjetili su se i utemeljenje Hrvatske zajednice Herceg Bosne u Grudama, organizacije Hrvata koja je branila i obranile dvije domovine BiH i Hrvatsku.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio