Roditelji u autosjedalice moraju ugraditi alarm da ne zaborave djecu

Datum objave: 08.11.2019   Broj čitanja: 979
U srpnju je otac u Rovinju ostavio 4-godišnju djevojčicu dva sata u užarenom automobilu, a ona je nakon nekoliko dana od posljedica dehidracije i preminula.
Roditelji u autosjedalice moraju ugraditi alarm da ne zaborave djecu

 

Talijanske vlasti od ovoga tjedna traže da svi roditelji s djecom mlađom od četiri godine, a koji koriste autosjedalice, u njih ugrade alarm. Smatra se kako će se na taj način spriječiti zaboravljanje djece u automobilu, što može biti kobno. A upravo je jedna tragedija vlasti i potaknula na ovu mjeru. Naime, prije dva je mjeseca na Siciliji dvogodišnji dječak preminuo nakon što ga je otac zaboravio u vozilu, misleći da ga je već ostavio u vrtiću.

 

Ministarstvo prometa naložilo je da sjedalice moraju emitirati zvučne i vizualne signale. Predviđene su i kazne za nepoštivanje, a one iznose 326 eura te negativne bodove, prenosi AP. Nesreća na Siciliji dogodila se kada je dječak preminuo nakon što ga je otac ostavio u zagrijanom automobilu pet sati, jer je zaboravio da ga nije odvezao do vrtića.

 

Podsjetimo, i u Hrvatskoj se ove godine dogodila slična tragedija. U srpnju je otac u Rovinju ostavio 4-godišnju djevojčicu dva sata u užarenom automobilu, a ona je nakon nekoliko dana od posljedica dehidracije i preminula.

 

- Poziv je stigao u Hitnu da je djetetu naglo pozlilo i krenuli smo odmah. Upućen je liječnički tim na mjesto, a tek kasnije se saznalo da je dijete, nažalost, više od dva sata provelo u vozilu dok je otac radio. O slučaju smo obavijestili policiju - rekla je Gordana Bilić Antić iz Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije za 24sata. Neslužbeno se saznalo, pisao je u srpnju Večernji, da je otac taj dan čuvao dijete i da je dobio poziv da ima puno posla u frizerskom salonu, u kojem navodno radi, i da dođe na 15 minuta. Dijete je ostalo u užarenom automobilu, a posao se, nažalost, oduljio.

 

- Dijete je disalo, ali je bilo u komi. Tlak joj je bio dosta nizak, a odmah smo u terapiju uključili kisik te je otvoren venski put. Dijete je bilo i pod temperaturom koja je iznosila 38,2 stupnja Celzijevih i žurno se krenulo za pulsku bolnicu. Liječnički tim je uložio sve napore da stabilizira dijete, a djevojčica je dobila i terapiju za olakšavanje disanja - rekla je tada Bilić Antić. Nažalost, djevojčica je preminula u riječkoj bolinici nakon nekoliko dana.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO