Građani u bankama drže skoro 13 milijardi KM, povećana štednja životnim osiguranjima

Datum objave: 30.10.2019   Broj čitanja: 844
Štednja se realizira i putem drugih oblika, kao što su police osiguranja i sl.
Građani u bankama drže skoro 13 milijardi KM, povećana štednja životnim osiguranjima

 

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), koncem rujna 2019. godine ukupni depoziti stanovništva kod poslovnih banaka u BiH iznosili su 12,89 milijardi KM, što je najveća zabilježena razina.

 

Ako promatramo depozite stanovništva po ročnoj strukturi, oročeni i štedni depoziti u rujnu 2019. iznose 5,66 milijardi KM ili 43,9% ukupnih depozita stanovništva, od toga kratkoročni depoziti čine 478 milijuna KM, a dugoročni 5,18 milijardi KM. Transakcijski računi i depoziti po viđenju čine 7,23 milijarde KM ili 56,1% ukupnih depozita stanovništva.

 

Stanovništvo u BiH kontinuirano povećava depozite, pa su tako u usporedbi sa stanjem koncem rujna prošle godine porasli za čak 1,06 milijardi KM ili 8,9%. Međutim, postoje značajne razlike u tempu rasta ovisno o tipu depozita. Najbrže rastu transakcijski računi, koji su porasli za 17,3% (odnosno 562 milijuna KM), zatim depoziti po viđenju koji bilježe porast od 9,4% (odnosno 293 milijuna KM).
Oročeni i štedni depoziti, a koji odražavaju pravu štednju, također rastu, ali slabijim tempom i na godišnjoj razini su imali porast od 3,8% (204 milijuna KM), što govori da stanovništvo ipak nema prostora za izdašniju dugoročnu štednju.
Ipak treba imati u vidu da se štednja realizira i putem drugih oblika, kao što su police osiguranja i sl.

 

U pogledu valutne strukture, depoziti stanovništva u domaćoj valuti iznose 5,52 milijarde KM, što čini 42,8% udjela, što je značajno više nego prije šest godina kada je udjel depozita u domaćoj valuti bio 38%. Depoziti u eurima iznose 6,74 milijarde KM ili 52,2%, a depoziti u ostalim stranim valutama 638 milijuna KM ili 5%.

 

Građani se odlučuju na štednju zbog više razloga i motiva – zbog izvanrednih okolnosti i žurnih slučajeva, zbog brige za moguće opadanje kupovne moći u budućnosti, za manje ili veće nabave, kako bi sebi priuštili nešto, da bi izbjegli zaduživanje, za starost kao dopunu mirovine ili zdravstvenog osiguranja.

 

Stabilan domaći bankarski sektor, uz pouzdan sustav za osiguranje depozita, pruža jamstvo stanovništvu da svoja financijska sredstva drži na računima u bankama, a putem kojih obavljaju tekuće transakcije ili štede za kasnija razdoblja.

 

Depoziti stanovništva imaju daleko najveći udjel u ukupnim depozitima kod poslovnih banaka, od 55,2%, pa stoga predstavljaju važnu osnovu financiranja i funkcioniranja banaka. Na osnovi tog povjerenja i povjerenih sredstava stanovništva, banke su u mogućnosti financirati i doprinositi učinkovitijem funkcioniranju i rastu ekonomije, te da pomoći reducirati neformalne transakcije, priopćila je Centralna banka povodom Svjetskog dana štednje koji se obilježava 31. listopada.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO