SLUŽBENO: PČELE SU NAJVAŽNIJA BIĆA NA PLANETU ZEMLJA

Datum objave: 22.10.2019   Broj čitanja: 1108
Međunarodni Earthwatch Institut je na posljednjem sastanaku u londonskom društvu Royal Geographical proglasio pčele najvažnijim bićima na planetu Zemlja!
SLUŽBENO: PČELE SU NAJVAŽNIJA BIĆA NA PLANETU ZEMLJA

 

Kako su naveli, 70 posto svjetske poljoprivrede ovisi isključivo o pčelama, a polinacija, ili oprašivanje - možda i najvažnija funkcija pčela - omogućuje biljkama da se razmnožavaju.

 

Bez pčela, poručeno je, fauna na planeti bi polako počela nestajati.

 

Također, otkriveno je da je studija koju je provelo nekoliko sveučilišta otkrila da su pčele jedina živa bića koje ne nose nikakvu vrstu patogena - ni funguse, ni viruse, ni bakterije.

 

Nažalost, rečeno je i da pčela na planeti ima sve manje. Jedna od studija otkrila je da je nestalo 90 posto populacije pčela u proteklih nekoliko godina...

 

Glavni razlozi smanjenja broja pčela jesu nekontrolirana upotreba pesticida, nedostatak cvijeća i deforestacija (krčenje šuma). Brojni aktivisti iz ovog razloga zahtijevaju da se odmah zabrani upotreba pesticida, počnu koristiti prirodne alternative, a zdravlje i opstanak pčela počnu pomno pratiti.

 

Greenpeace se također oglasio i kaže kako pčele možemo zaštititi tako što bismo trebali zabraniti sedam najopasnijih pesticida (uključujući tri koja su puna nikotina), te očuvati divlja staništa i obnoviti ekološku poljoprivredu - ovo podrazumijeva izbjegavati gigantske farme na kojima se, iz godine u godinu, sadi ista biljka, što je veliki problem za insekte.

 

Uz pomoć prirodnih kompostnih sustava obnovit će se hranjivi sastojci u zemlji, smanjiti gubitak zemlje od vjetra i erozije vode.

 

Podsjetimo i još na slavnu rečenicu koju je izrekao Albert Einstein: "Ako pčele nestanu, ljudi imaju još četiri godine života."

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio