Godina nakon Općih izbora: Obaraju se rekordi u neradu

Datum objave: 05.10.2019   Broj čitanja: 441
Dva dana nas dijele do godišnjice održavanja Općih izbora. Bosna i Hercegovina i danas nema formiran novi saziv Vijeća ministara.
Godina nakon Općih izbora: Obaraju se rekordi u neradu

 

Parlamentarna skupština ne zasjeda. Svi politički pregovori su propali. Nada u bolje se ne nazire. A sve češće pitanje - odgovara li odgovornima status quo.
Pusta sala. Prazne i stolice. Ugašena računala. Govornice bez govornika. Odavno je za Bosnu i Hercegovinu prošlo pet do dvanaest. Rokovi se probijaju. Rekordi u neradu obaraju.

 

Trenutno nema sjednica u tijeku. Natpis je koji na ekranu stoji točno od 26. lipnja, kada su u ovim stolicama posljednji put sjedili zastupnici. Ovaj saziv Parlamentarne skupštine BiH nije donio niti jedno zakonsko rješenje, iako je prošlo godinu dana od izbora. A više od trideset zakona nije se našlo na ovim klupama. Više od 45 ratifikacija najrazličitijih sporazuma nisu dobili - ni za, ni protiv. Jer, nisu razmatrani. A vrijedni su oko 2 milijarde maraka.

 

Za autoputove u oba entiteta. Dio novca su i grantovi. Pojedini zastupnici ipak uporni. "Niko ne sprečava zastupnike da u ovom vakuumu pišu zakone koji kad-tad moraju biti razmatrani, da postavljaju pitanja na koja institucije odgovaraju, da ukazuju na probleme koje institucije ispravljaju, da podnose inicijative da budu na terenu, jer parlamentarni rad je samo dio rada jednog parlamentarca a neki su to shvatili kao zeleno svjetlo - višemjesečni godišnji odmor", kazao je Saša Magazinović iz SDP-a, prenosi N1. Uzalud i inicijative pojedinih zastupnika da se u periodu nerada obustave enormne plaće, koje sežu i preko pet tisuća maraka mjesečno. Ne samo da ih se zastupnici nisu odrekli - ne propuštaju ni otputovati na račun proračunskih korisnika. I tako mjesecima.

 

Građani od kojih smo zatražili komentar, kažu, od političara više nemaju nikakva očekivanja. "Naš sustav je jako kompliciran i političari imaju veliku šansu da rade šta hoće, što se događa već dvadesetak godina. Ja iskreno ne bih želio ostati u ovoj državi, zato što imam osjećaj da me država uopće ne cijeni kao studenta, kao učenika".

 

"Loše je sve, nema napretka nimalo. Da li će ovako ostati u narednom periodu? Dok su ovi na vlasti hoće jer njima to odgovara. Zašto im odgovara? Ako se šta promijeni oni neće biti što su bili", mišljenja su građana.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio