Policija: Ova stvar vas može ubiti! Zamijenite je

Datum objave: 01.10.2019   Broj čitanja: 1015
Policija, dimnjačari i plinari su danas, pred početak sezone grijanja, upozorili građane na opasnost od starih atmosferskih bojlera i neispravnih dimnjaka
Policija: Ova stvar vas može ubiti! Zamijenite je

 

"Kod potrošača koji koriste atmosferske bojlere postoji rizik trovanja ugljikovim monoksidom", poručili su i naveli kako se ugljikovim monoksidom u protekle četiri godine otrovala 71 osoba, a osam ih je preminulo.

 

No, nisu objasnili kako prepoznati je li bojler od kojeg očekujemo da nam zagrije stan i vodu za kupanje neopasni kondenzacijski ili turbobojler ili u stanu imamo potencijalnog ubojicu – atmosferski bojler.

 

Kako prepoznati atmosferski bojler?

 

"Izvana laik teško može znati ima li atmosferski bojler. Dvije stvari su kod njega ipak prepoznatljive. Atmosferski bojler spaja se na dimnjak aluminijskim cijevima presjeka 11 ili 13 centimetara. Dakle, ako od vašeg bojlera do dimnjaka vodi takva aluminijska cijev, vjerojatno imate atmosferski bojler", rekao je za Index Nenad Zrinski, upravitelj Dimnjačarske obrtničke zadruge.

 

Atmosferski bojler dobio je ime po tome što kisik potreban za izgaranje vuče iz prostorije u kojoj se nalazi, iz atmosfere. Da bi to mogao, mora imati otvorenu komoru za izgaranje.

 

"Ako otvorite bojler i vidite plamen, imate atmosferski bojler", otkrio je Zrinski drugi znak prepoznavanja. Za to je ponekad potrebno skinuti poklopac bojlera ili se dobro zagledati kroz malene otvore na dnu, ali to je jedini način da se sami zaista uvjerite postoji li mogućnost da je vaš bojler potencijalni stvaratelj ugljikovog monoksida.

 

Zatvorene komore izgaranja, pak, imaju kondenzacijski i turbobojleri i kod njih nema opasnosti od istjecanja ugljikovog monoksida u prostoriju. Turbobojlere se više ne smije ugrađivati zahvaljujući direktivama o energetskoj učinkovitosti Europske unije, dok kondenzacijski bojleri zahtijevaju gradnju novog dimnjaka i spajanje na kanalizacijsku mrežu za odvodnju kondenzata, što zna biti poprilično skupo.

 

"Atmosferskih bojlera još uvijek ima na tržištu, iako ih neke renomirane tvrtke više ne žele proizvoditi ni prodavati. Stvar je u tome da se ti novi atmosferski bojleri gotovo nikada ne mogu priključiti na stare dimnjake jer imaju daleko nižu temperaturu plinova pa ne mogu stvoriti uzgon potreban da bi dimnjak funkcionirao", rekao je Zrinski napomenuvši da dimnjačari u 99 posto slučajeva daju negativno mišljenje za spajanje novih bojlera na stare dimnjake.

 

I što onda činiti ako vas je strah atmosferskog bojlera ili ako se pokvario? Pa, najbolje vam je da odmah počnete štedjeti novac za novi plinski kondenzacijski bojler.

 

Više boravite uz bojler nego u autu

 

"Ljudi pred kućama imaju nove automobile, a u kućama bojlere stare i po 25 godina. Kada bi samo razmislili koliko vremena provode u automobilu, a koliko uz bojler, shvatili bi da je novi bojler svakako bolja investicija", rekao je Zrinski.

 

Da bi se ugradio kondenzacijski bojler, kako smo već napisali, potrebno je promijeniti dimnjak i na njega se više ne može priključiti ni turbo ni atmosferski bojler. To je problem kod kuća ili zgrada s više kućanstava spojenih na istu dimovodnu vertikalu jer moraju svi istovremeno promijeniti bojler. Na to stanari često nisu spremni, a investicija se penje i do 30 tisuća kuna po kućanstvu, što je još uvijek malo ako se u obzir uzme opasnost po život.

 

Najčešće stradaju žene

 

"Žrtve monoksida su mlađe osobe, mahom žene, a opasnosti su osobito izloženi podstanari, posebno oni koji dolaze s područja gdje nema kulture plina. Opasnost od trovanja porasla je rekonstrukcijama stanova, gdje se ugrađuje PVC/ALU stolarija, čime se onemogućuje dotok zraka, i ugradnjom kuhinjskih napa koje su sada veće snage nego ranije. Pri trovanju monoksidom najčešći je uzrok istovremeni rad bojlera i kuhinjske nape koja također povlači zrak iz prostora. Iako potrošači mogu biti oprezni, jedino pouzdano rješenje je zamijeniti atmosferske bojlere novima", rekao je na konferenciji za medije Dubravko Duvančić iz zagrebačke Gradske plinare. 

 

Osim redovnog održavanja bojlera i dimnjaka, jedno od privremenih rješenja može biti i detektor ugljikovog monoksida. Njegova cijena je od dvjestotinjak kuna naviše. Registrira li prisustvo ugljikovog monoksida, počinje alarmirati, što vam može spasiti život. Samo se pobrinite da bude ispravno instaliran i da ima dovoljno snažan zvuk.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio