Uprava HP Mostar odgovorila na 'pokušaj reketa' nereprezentativnog sindikata

Datum objave: 10.09.2019   Broj čitanja: 809
Povodom najave jednosatnog štrajka upozorenja Nezavisnog sindikata djelatnika HP Mostar (jednog od dva Sindikata u Društvu) zakazanog u srijedu o kojem je ovaj Sindikat obavijestio medijima i dostavio im svoje zahtjeve, Uprava HP-a Mostar odlučila je javnosti dostaviti konkretne informacije i pokazatelje vezane za poslovanje kako bi se dobio uvid u stvarno stanje.
Uprava HP Mostar odgovorila na 'pokušaj reketa' nereprezentativnog sindikata

 


Najavljeni štrajk organizira nereprezentativni Sindikat Društva, a ne svi djelatnici HP Mostar kako je objavljeno u medijima. U svojim zahtjevima između ostaloga traže povećanje plaće djelu radnika od 30 posto, a svima ostalima 20 posto, što bi predstavljalo povećanje troškova rada od cca. 4,2 milijuna KM na godišnjoj razini. Uprava je u razgovorima pokušala argumentirano i sa svim pokazateljima predočiti predstavnicima ovog Sindikata što se proteklih godina radilo ponajviše na unapređenju rada pa je između ostaloga prvo povećanje plaće u proteklom razdoblju bilo realizirano za poštare i vozače 5%, a čistačice 10%.


Uprava je u suradnji s reprezentativnim Sindikatom (Sindikat Hrvatske pošte Mostar) donijela Pravilnik o radu koji je u cijelosti usuglašen s odredbama važećeg granskog kolektivnog ugovora. Sukladno pravima iz Kolektivnog ugovora svim radnicima su redovito isplaćivane plaće sa svim pripadajućim porezima i doprinosima u skladu sa zakonskim propisima, kao i sva ostala prava.


Prosječna neto plaća u HP-u Mostar iznosi 1.105 KM (bruto 1.766 KM) za prvo polugodište 2019., što je za 21% veće od neto prosječne plaće u FBiH, koja iznosi 912 KM.


Prosječna neto plaća na ruke poštara koji radi 10 godina u HP-u Mostar iznosi 809 KM/mjesečno, te se uz navedeni iznos isplati i topli obrok u iznosu od 192 KM/mjesečno, što ukupno na ruke prosječno mjesečno iznosi 1.001 KM.

Smatramo da javnost treba biti upoznata i s ostalim pravima radnika HP-a Mostar, a koja su isplaćena u cijelosti:

 

 • Topli obrok u visini od 1% od prosječne plaće u FBiH (trenutno 8,75 KM/po radnom danu);
 • Troškovi prijevoza na posao (0,10 KM/po prijeđenom kilometru, maksimalno 200 KM);
 • Regres za godišnji odmor najmanje u visini od 50% od prosječne plaće FBiH (u tekućoj godini svakom radniku isplaćeno je 457,50 KM, u protekle 3 godine obzirom da je HP Mostar pozitivno poslovao isplaćeno je ukupno 916.650 KM);
 • Naknada za minuli rad na ukupan radni staž u visini 0,5% za svaku godinu staža, što je 25% više od minimalne naknade određene Kolektivnim ugovorom;
 • - Naknade za vjerske blagdane najviše u iznosu jedne prosječne plaće radnika (u protekle 3 godine isplaćeno je za Božić i Uskrs ukupan iznos od 138.423 KM)
 • Naknade za slučaj smrti radnika (3 prosječne neto mjesečne plaće u FBiH) i naknada za slučaj smrti užeg člana obitelji radnika (2 prosječne neto mjesečne plaće u FBiH), u protekle 3 godine po ovom radnicima je isplaćeno 183.443 KM)
 • Naknada u slučaju nastanka teških bolesti i invaliditeta 70% i više (3 prosječne neto mjesečne plaće u FBiH), u protekle 3 godine po ovom radnicima je isplaćeno 32.723 KM;
 • Naknada u slučaju elementarne nepogode (do 2 prosječne neto mjesečne plaće u FBiH)
 • Naknada za rođenje djeteta (2 prosječne neto mjesečne plaće u FBiH), u protekle 3 godine po ovom radnicima je isplaćeno 84.716 KM;
 • Otpremnina prigodom odlaska u mirovinu (4 prosječne osobne neto plaće radnika ili 4 prosječne plaće isplaćene u Društvu ako je to za radnika povoljnije), u protekle 3 godine po ovom radnicima je isplaćeno 195.783 KM;
 • Prigodni darovi djeci (prema posebnoj odluci Uprave)
 • Naknada za troškove školovanja i educiranja (sukladno odluci Uprave)
 • Svaki radnik Društva ima pravo na plaćeni godišnji odmor najmanje 20 dana, a najduže 30 dana.
 • Radnicima se isplaćuju i naknade za otežane uvjete rada, rad noću, prekovremeni rad, rad u dane tjednog odmora, rad u dane državnih blagdanu kroz povećanje plaće u rasponu od 5 % do 60 % ovisno o pravu;
   

U pregovorima s reprezentativnim Sindikatom Hrvatske pošte Mostar, iako to nije obvezujuće po Kolektivnom ugovoru HP Mostar je za sve radnike ugovorilo kolektivno osiguranje u slučaju nezgode ili smrti (za smrt uslijed nesretnog slučaja radnika isplata 20.000 KM, trajna invalidnost uslijed nesretnog slučaja 40.000 KM, smrt uslijed bolesti 10.000 KM, troškovi liječenja 2.000 KM, dnevna naknada za boravak u bolnici 15 KM/po danu).
- Uzimajući u obzir ekonomske prilike i uopće ozračje u okruženju, smatram da štrajk pa ni jednosatni ne može biti alternativa pregovorima i dogovorima socijalnih partnera. Uprave HP-a Mostar i Sindikat hrvatske pošte Mostar dogovorima su do sada dolazili do svih rješenja, što je u konačnici rezultiralo sve gore navedeno. Niti jednom radniku nisu uskraćena prava, kao ni po zakonu i drugim aktima propisane naknade. Ova Uprava je radnike koje nereprezentativni sindikat u svojim zahtjevima navodi prepoznao kao izuzetno važne karike u poduzeću i iskoristilo prvu mogućnost za povećanje plaće upravo tim radnicima. Prije 2 godine su plaće poštara i vozača povećane 5 %,a čistačica 10% što ne smatramo dovoljnim, ali je u tome trenutku bilo realno. Zahtjeve ovog sindikata za linearnim povećanjem svih plaća za 20% i 30 % smatramo nerealnim. Uprava će u nadolazećem vremenu nastaviti raditi u cilju povećanja najnižih plaća u HP-u Mostar i to ponovno počevši od poštara i vozača cijeneći posao koji rade. Štrajk, pa ni upozorenja ne bi trebao biti alternativa pregovorima i realnom sagledavanju stanja. HP Mostar jedno je rijetkih poduzeća na ovim prostorima koje je pozitivno poslovalo u proteklom razdoblju, ulaže u razvoj, pokreće nove usluge kako bi se stvorile pretpostavke širenja poslovnih djelatnosti, očuvanja radnih mjesta i nastavak pozitivnog poslovanja, izjavio je direktor, predsjednik Uprave HP-a Mostar mr. sc. Mate Rupčić, prenose Grude.com.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
  Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

  Dizajn i programiranje: AVE-Studio