POSUŠJE: Iva Zovko proslavila 100. rođendan!

Datum objave: 15.08.2019   Broj čitanja: 2993
S mnogobrojnom rodbinom i prijateljima svojih 100 godina u utorak je u Posušju proslavila Iva Zovko iz Vinjana.
POSUŠJE: Iva Zovko proslavila 100. rođendan!

 

Lijepu proslavu organizirala joj je obitelj u kojoj se njezin najstariji sin Ćiril Zovko, inače poznati hrvatski povratnik iz Kanade, poduzetnik i hotelijer kratko svima obratio.

 

Svojoj majci Ivi čestitao je rođendan, a zasluge za dugovječnost je prepisao njezinom doktoru, ali i sestri Ljilji Zovko Kirinić koja posljednjih godina skrbi o svojoj majci, prenosi Radio Posušje.


 

"Moja sestra Ljilja očito ima recept za dugovječnost jer je svoju svekrvu dovela do 99 godine, a majku do 100-te", kazao je Ćiril Zovko. On je također istaknuo da mu je majka imala 47 godina kada je ostala udovica s petero djece. Bilo je to daleke 1966. godine.

 

"Samo ona zna koliko joj je teško bilo. Po dva puta u jednom danu je znala prijeći iz brda Kljenka do polja u Vinjanima. Iva je tvrda kao dolački kamen, a svi znamo koliko je taj kamen tvrd, no istovremeno imala je nježnost kao majka", kazao je Ćiril Zovko.

 

Pored Ćirila, Iva ima još dvoje žive djece, kćeri Ljilju i Olgu. Dvojica sinova, Živko i Ivan preminuli su prije nekoliko godina. Svi oni su joj ostavili brojno potomstvo. Tako Iva Zovko ima 14 unučadi i čak 20 praunučadi. Veći broj njih živi u Zagrebu, a neki su u Njemačkoj i Kanadi. Naime, njezini sinovi otišli su jako davno iz rodnog kraja trbuhom za kruhom. Dvojica u Njemačku, a jedan u Kanadu gdje je ostvario veliko bogatstvo koje je tijekom devedesetih godina vratio u Hrvatsku otvorivši dva trgovačka centra u Zagrebu: Importanne centar i Imortanne galeriju, te lanac hotela na Babinom kuku u Dubrovniku.

 

Iva Zovko rođena Marić rodila se u Marića docu 1919. godine, a udala u Kljenak gdje su bile nastanjene Zovke. Riječ je o dva mjesta na prostoru Vinjana koja se nalaze uz prometnicu prema Tomislavgradu, iznad Pilića sale. Danas pak te obitelji žive također u Vinjanima, ali uz prometnicu prema Viru i Zagorju jer su im tu nekada bile staje. Proslavi rođendana prisustovali su dr. Vlado Petric i poznati mostarski odvjetnik Josip Muselimović, prijatelji Ćirila Zovke.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO