Evo zašto je isključenje struje značilo kraj za Aluminij

Datum objave: 10.07.2019   Broj čitanja: 1393
Troškovi ponovnog pokretanja jedne elektrolitičke ćelije iznose oko 100 tisuća dolara.
Evo zašto je isključenje struje značilo kraj za Aluminij


Mostarski Aluminij je sinošnjim isključenjem električne energije nepovratno uništen. Složen proces elektrolize zahtijeva kontinuiranu opskrbu električnom energijom, a gašenje samo u određenim okolnostima i u procesu dugom dva mjeseca.

 

Sinoćnje gašenje struje znači kolaps u pogonu elektrolize, gubitci su ogromni, a troškovi ponovnog pokretanja mjere se milijunima maraka.

 

"Isključenjem struje prestaje rad ključnih elektrolitičkih ćelija, kojih u Aluminiju ima 256. Tekući kriolit je na 950 stupnjeva i on je narančaste boje. U slučaju da se isključi struja, za neka tri sata postaje čvrst i sive boje betona", pojašnjavao je ranije novinarima Pero Bebek, dugogodišnji radnik i predsjednik Skupštine NSZ Aluminija.

 

Upravo to dogodilo se nekoliko minuta poslije ponoći. Troškovi ponovnog pokretanja jedne elektrolitičke ćelije iznose oko 100 tisuća dolara.

 

Aluminij je zapošljavao više od 900 radnika, a na razne načine vezivao je za sebe oko šest tisuća ljudi. Ekonomski gubitci i udar na javne proračune znatno će se osjetiti u narednom periodu.

 

Grude.com/Klix.ba

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO