Brat sašio kokošara zbog cigli i ne gine mu 20 metara penzije

Datum objave: 01.07.2019   Broj čitanja: 686
„Jesi li vidio što je brat sašio onog kokošara, nije mu one cigle donio, ne gine mu 20 metara penzije... Digle ga hale u šteku. Bilo je dange-dange iz ciganke.“
Brat sašio kokošara zbog cigli i ne gine mu 20 metara penzije

 

Ovo bi možda moglo zvučati kao običan razgovor između dvojice zanatlija koji pričaju o građevinskom materijalu te spominju osobu koja se bavi uzgojem peradi i o penziji. 

 

Automatska puška

 

No, jedan od iskusnijih sarajevskih inspektora pojasnio je za Avaz da tako otprilike zvuči presretnuti razgovor kriminalaca koji razgovaraju o ubojstvu zbog droge. Napominje da su “veoma inovativni” u šifriranju, a naročito su dosjetljivi kada opisuju policajce. Za nazive droge ima bezbroj imena.  

 

- U podzemlju „sašiti“ znači izrešetati ili ubiti, a brat je osoba iz iste bande. Cigle su narkotici upakirani u foliju. Svaka godina zatvora označava se kao metar, štek je unajmljeni stan gdje se kriju, dange-dange je pucnjava, a ciganka je automatska puška jugoslavenske proizvodnje, kopija „kalašnjikova“ – prevodi inspektor i dodaje da se u podzemlju za dugotrajni zatvor čak i u okruženju koristi žargon „penzija“, a za kraću robiju “ekskurzija”.  

 

Tijekom godina u podzemlju je stvoren novi jezik koji koriste kriminalci, a koji se također proširio i na pošten svijet, pa čak i na policajce. Mnogi kriminalni izrazi pronašli su svoju svakodnevnu upotrebu u govoru, poput drotovi, roknuti, utoka, prangija, gudra, vutra, boca, robija, ćuza, mardelj, kajla, šara... 

 

Govor kriminalaca je dopadljiv, oni obilato koriste gestikulaciju, ali i grubost u izražavanju kako bi istaknuli svoju samouvjerenost. Izrazi su im vrlo živopisni i čak mijenjaju cijele rečenice. Često se koriste izrazi tipični za neke zanate ili profesije autolimara, vulkanizera, bravara…

 

Mlađe generacije

 

Mlađe generacije kriminalaca u nasljedstvo su dobile rječnik podzemlja, a vremenom dodaju i svoje. Policiji treba određeno vrijeme da pohvata nove riječi prije otvaranja bilo kakve istrage.

 

Noćni bravari

 

U specifičnom rječniku podzemlja svaka pojava, osoba, prostorija ili radnja ima svoje ime. Tako se potplaćeni policajac naziva šalter ili trafika, zaštićeni svjedok je drukara, pjevaljka ili šmeker.  Kada uhite nekoga iz grupe ili bliskog suradnika iz podzemlja, kaže se: Digli ga, skembali ili spakovali. Provalnik je noćni bravar.

 

Grude.com/Avaz

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2021
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-Studio