SARAJEVO:Taksist iz vozila izbacio majku s autističnim djetetom

Datum objave: 02.06.2019   Broj čitanja: 1195
Ovaj pljusak poniženja neću nikad zaboraviti, a nadam se ni drugi sugrađani i sugrađanke - napisala je između ostalog ogorčena majka.
SARAJEVO:Taksist iz vozila izbacio majku s autističnim djetetom

 

Majka autističnog dječaka Zlatiborka Popov Momčinović, inače sociologinja i profesorica na Univerzitetu Istočno Sarajevo, oglasila se jučer na društvenim mrežama ukazujući na događaj iz jednog sarajevskog taksija. Taksist je nju i njezina sina, dijete autizmom, izbacio iz vozila, i to iako ga je, kako je navela, odmah po ulasku upozorila da dječak ima autizam, piše Index.

 

- Kad smo ušli u Vaše cijenjeno vozilo, rekla sam da je dijete s autizmom. Žao mi je ako ga Vas je njegov vrisak poremetio u vožnji, a Vi ste profesionalac i do ovog susreta s Vama nisam nikad doživjela, ovakvo poniženje! Naprotiv, nailazila sam na razumijevanje i hvala tim nebrojenim profesionalcima i očevima. Susretala sam se s divnim taksistima koji su govorili imam i ja dijete, ne brinite, gospođo! Bila je špica i Vi ste pravom i eto s mojim razumijevanjem nervozni, a zar nismo svi nervozni. Na Vašu preglasnu novokomponiranu glasnu muziku se nisam žalila. Da li Vam je moje dijete oštetilo auto ili slično, malo je lupilo o prozor Vašeg auta, pa da ga izbacite na vjetru, a oblaci se spuštali nisko s prijetnjom još jednog pljuska! Ali ovaj pljusak poniženja neću nikad zaboraviti, a nadam se ni drugi sugrađani i sugrađanke - napisala je između ostalog Popov Momčilović dodajući kako je prekinuta vožnja plaćena.

 

Jutros je reagiralo udruženje Sarajevo taxi koje je priznalo da je njihov vozač izbacio dijete s autizmom i njegovu majku te su zbog toga uputili javnu ispriku, prenosi Klix.ba.

 

Najavljen je i disciplinski postupak protiv neodgovornog vozača.

 

- Sarajevo taxi se ispričava gospođi Zlatiborki Popov-Momčinović i njenom sinu zbog nemile situacije koja se dogodila jučer, a u kojoj je sudjelovao vozač koji je član našeg udruženja. Čim smo bili obaviješteni o slučaju, naša interna kontrola je uzela izjavu vozača o događaju i nad njim će se provesti disciplinski postupak - poručeno je iz Sarajevo taxija.

 

Navode da je riječ o mlađem i neiskusnom taksi vozaču koji se do sada nije susretao s osobama iz 'autističnog spektra' te da nije znao kako da reagira u situacijama koje se mogu dogoditi i koje su se događale tijekom vožnje, pa je 'iz čistog neznanja potpuno pogrešno postupio zbog čega mu je jako žao i iskreno se ispričava'.

 

Naveli su kako ovaj slučaj 'još jednom potrebu za boljom edukacijom društva o osobama iz autističnog spektra' i dodali ako će učiti svoje vozače kako da reagiraju u ovakvim situacijama.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO