INTERACADEMIA 2019 - Najznačajnije likovno okupljanje na Balkanu

Datum objave: 28.05.2019   Broj čitanja: 1008
U organizacijskom smislu ovo je najznačajniji događaj ove vrste na Balkanu.
INTERACADEMIA 2019 - Najznačajnije likovno okupljanje na Balkanu

 

Konferencija za medije najavila je početak ovogodišnje Interacademije. U obraćanju medijima nešto više o projektu rekao je dekan Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu Stjepan Skoko naglasivši važnost projekta za studente i profesore koji nudi mogućnost razmjene iskustava u edukativnom, ali i kreativnom procesu.

 

„Okupljanje studenata i profesora je i bio okidač za pokretanje ovog projekta, a ideja se rodila puno prije prve Interacademije. Zaista je poseban osjećaj što će se jedna ovako velika i jedinstvena izložba 18 umjetnika održati u Galeriji ALU u Širokom Brijegu“, rekao je dekan Skoko te naglasio kako je cilj izložba bijenalnog karaktera koja bi se održavala kontinuirano svake dvije godine.

 

Ivan Vukoja, iz Udruge građana „Krug“, koja je nositelj organizacijskog dijela projekta, podsjetio je na ranije Interacademije te početak zajedničke priče s akademijama likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu i Trebinju.

 

„Ove godine imamo devet likovnih institucija uključenih u ovaj projekt. To su akademije iz BiH i susjednih država i za sada to i jeste cilj, održati suradnju između ovih institucija. Osim izlagačkog dijela, projekt ima i teorijsku dimenziju pa se nastoji napraviti okvir za suradnju akademija na višim razinama, pomoći suradnji i mobilnosti profesora i studenata, ali i promišljati o bitnim temama za kulturne identitete te razmatrati o suvremenim umjetničkim praksama. Dakle, razmjenjivati iskustva, ali i ideje, koncepte i nove projekte“, kazao je Vukoja na konferenciji za medije.

 

Također je naglasio da je ovo u organizacijskom smislu najznačajniji događaj ove vrste na Balkanu.

„Već na prvoj Interacademiji dobili smo pohvale i zahvale dekana akademija koji su još tada imali potpisane sporazume o međusobnoj suradnji, ali ih nikada nisu realizirali tako da su se na Interacademiji uživo sreli i počeli razgovarati. I s te strane je ovo respektabilna organizacija, ali i sa strane činjenice da na jednom mjestu dobivamo uvid u recentno likovno stvaralaštvo“, kazao je Vukoja.

 

Josip Blažević iz „Kruga“ istaknuo je kako će se stručna konferencija Interacademia održat u HDHS Kosači u srijedu i četvrtak, a izložba će svečano biti otvorena u Galeriji ALU Široki Brijeg, s poečetkom u 20 sati.

 

„U rujnu će izložba biti postavljena i u Mostaru, u HDHS Kosači, a nastojat ćemo da se nakon Mostara, izložba premjesti i u Trebinje“, naglasio je Blažević.

 

Projekt Interacademia najvećim dijelom financiran je kroz program „Dijalog za budućnost“ koji provode agencije Ujedinjenih naroda – UNDP, UNICEF i UNESCO“.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO