FOTO: Supružnici iz Gruda proizvode sve, od eteričnog ulja do soka od jabuka

Datum objave: 27.05.2019   Broj čitanja: 5248
Na samoj granici s Republikom Hrvatskom smješteno je selo Sovići, u općini Grude. Radna snaga koristi turističku sezonu za prilike za sezonske poslove na Jadranu, ali bračni par Grizelj posao čeka na kućnom pragu.
FOTO: Supružnici iz Gruda proizvode sve, od eteričnog ulja do soka od jabuka


Boris i Nives Grizelj svakog dana tragaju za novim rješenjima, inovacijama i prilikama za razvoj njihovog obiteljskog biznisa, koji se u međuvremenu proširio na nekoliko različitih grana poljoprivrede.

 

"Tamo su jabuke, treba raditi rezidbu. Pravimo sok ovdje, sto posto prirodni od jabuke. Gore nam je inkubatorska stanica proizvodnje jednodnevnih pilića i purana. Uskoro će vrijeme i za destileriju, tu pravi posao čeka za nekoliko mjeseci", Boris nabraja sve poslove koji su isprepleteni na njihovom obiteljskomm imanju.

 

Njihova kompanija "Eko Bio Gen" radi destilaciju eteričnog ulja smilja te raspolažu pokretnom destilerijom. Uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta nabavili su novi fiksni destilator pa je porasla proizvodnja, a proširili su i suradnju s kooperantima širom zapadne Hercegovine. U sezoni zapošljavaju dodatnih devet radnika u destileriji.

 

"Nabavka nove opreme omogućila nam je destilaciju novih kultura čije ulje smo predstavili našim kupcima i uskoro očekujemo pozitivne odgovore. Također, isto nam je omogućilo uslugu destilacije i ostalim plantažerima te kombinaciju raznih kooperativnih odnosa. Konačno, važno je naglasiti da smo napravili jedan reprezentativan, kako tehnički tako i tehnološki objekt koji su prepoznali i svi naši strani partneri, pogotovo struka, što dodatno osigurava povjerenje za buduće poslove. Lakše radimo selekciju i osiguravamo bolji kvalitet hidrolata koji već izvozimo na strana tržišta", dodaje Boris.

 

S obzirom na to da se eterično ulje smilja najviše koristi u proizvodnji lijekova i kozmetike, naglašavaju potrebu standardizirane proizvodnje i osiguranog kvaliteta svih sastojaka, a posebno baznog ulja smilja.

 

"Ovi zahtjevi poprimaju sve veću važnost, jer se zakonska regulativa i normativi u proizvodnji lijekova i kozmetike stalno postrožavaju. Promoviranje ekološke proizvodnje stoga je od iznimne važnosti za daljnji razvoj uzgoja i prerade smilja u BiH pa je potrebno educiranje malih farmera i promoviranje dobre poljoprivredne prakse, organske i ekološke proizvodnje", pojašnjava Boris.

 

Pored Sovića, veliki dio plantaža se nalazi u Ljubuškom. Nepregledne plantaže smilja pokazuju da Grizelji vjeruju da se ulagati u ovaj posao dugoročno isplati. No, za sve je potrebno obrazovati proizvođače, raditi na diversifikaciji te razmišljati o svim mogućim oblicima razvoja prerade.

 

"Želimo pomoći mladim farmerima i ženama da se educiraju o potrebi i koristima uključivanja u organsku poljoprivredu te im ukazati na nove prakse. Potrebe i potražnja za takvim proizvodima visokog kvaliteta su u stalnom porastu", dodaje Nives.

 

Grizelji se, kao i brojni drugi poljoprivredni proizvođači širom zemlje, suočavaju s izazovima, ali odlučnosti ne manjka.

 

"Hoćemo svojim primjerom da pokažemo da se ovdje može raditi i od rada živjeti. Vjerujem da šaljemo dobru poruku te ćemo uvijek biti tu da podijelimo svoja iskustva s onima koji žele pratiti taj put", zaključuje Boris.

 

Klix.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
 • Trn31.05.2019 15:11 sati
  Bravo samo nastavite!
 • Mi29.05.2019 12:24 sati
  Svaka čast pročitat pozitivnu evo koji su sadili cmilje a ne prva god i traktor pa zaori ne isplati se ko hoće raditi može se i kod nas život. Naj bolje sijedi i krivi se a čaršija uvik puna. Rad rad rad i biće rezultata sigurno
 • Bruno Majić29.05.2019 09:39 sati
  Sve čestitke Grizeljima na uspjehu u svom radu .Treba se ugledati u vas jer naši su ljudi naučili da se država brine za njih.
 • tony29.05.2019 06:09 sati
  Svaka čast za poduzetništvo u našoj Hercegovini,svako dobro u daljnjem radu i brendirajte proizvod ako možete...
 • Grle28.05.2019 07:34 sati
  Imam7 tisuća stabljika cmilja staro ju 3godina jeste li zainteresirani za zelenu masu i po kojoj cijeni bog
 • Ivica28.05.2019 00:22 sati
  Svaka čast poduzetnici! Konačno neka pozitivna priča i malo pozitivne energije... svaka čast Grizelji!!! 👍
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO