Kružni tokovi smanjuju prometne nesreće za 50%

Datum objave: 02.05.2019   Broj čitanja: 2401
Broj ozlijeđenih putnika u vozilima smanjen je za 95%, pješaka za 89%, ali biciklista, koji ionako spadaju u najugroženije skupine sudionika prometa, za 30%.
Kružni tokovi smanjuju prometne nesreće za 50%


Nedavno provedeno istraživanje u Nizozemskoj dokazalo je kako upotreba kružnog toka u usporedbi sa standardnim raskrižjem smanjuje broj nesreća za 50 posto.

 

No, osim toga što uvođenjem kružnog toka, odnosno popularno zvanog rotora, broj prometnih nesreća bude prepolovljen, broj ozlijeđenih sudionika prometnih nesreća smanjen je za čak 70 posto, piše Autopress. Broj ozlijeđenih putnika u vozilima smanjen je za 95%, pješaka za 89%, ali biciklista, koji ionako spadaju u najugroženije skupine sudionika prometa, za 30%.

 

Slično istraživanje u Njemačkoj pokazalo je kako uvođenje kružnog toka smanjuje broj nesreća za 44%, a u Švedskoj za 47%. No, osim povećanja sigurnosti prometa uvođenje kružnog toka umjesto standardnog raskrižja smanjuje vrijeme čekanja, jer je promet protočniji, a to povoljno utječe i na okoliš, jer posljedično dolazi do smanjenja količine ispušnih plinova.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO