FOTO: Dragićina dobiva kameni trg, fontanu, zelene površine...

Datum objave: 23.04.2019   Broj čitanja: 6322
Ovih dana ekipa portala Grude.com gledala je arhivske fotografije iz 2009. godine, s proslave blagdana Svetog Jure u Dragićini.
FOTO: Dragićina dobiva kameni trg, fontanu, zelene površine...

 

Uspoređujući fotografije, jasno, dosta toga se promijenilo, ali ostalo je nešto što se vidi i na fotografijama, a što je Dragićinu odlikovalo i 1925. kad su sagradili kapelicu u čast svetog Jure, i te 2009. iz koje imamo arhivske fotografije, a i danas, kad je puno desetljeće od tada, a blizu je i stoljeće otkad su se Dragićani zavjetovali svetom Juri. Radi se o zajedništvu.

 

Anegdota kaže da Dragićani mogu i ne razgovarati između sebe, ali ako se radi za to selo, za tu mjesnu zajednicu, onda su svi zajedno, jedni uz druge i jedni s drugima.

 

Jučer je proslavljen blagdan svetog Jure u Dragićini, a ako se pitate zašto baš jučer, odgovor je iz jednog, jednostavnog razloga. Jučer je bio Uskrsni ponedjeljak, ljudima je neradni dan, a oni koji su i iz udaljenih mjesta mogli su biti u svojoj Dragićini na proslavi. Tako je sveti Jure prvo došao ovdje, među svoje, u ovo pitomo hercegovačko mjestašce.

 

Svetu misu predvodio je grudski župnik fra Stanko Pavlović. Sa svojim Dragićanima franjevci su prošli kroz sva teška vremena, a fra Stanko, te fra Bernard Marić i fra Ante Šaravanja, s njima su puna dva desetljeća. Dragićani i danas s ponosom kažu da su oni uvijek uz svoje fratre, a fratri uvijek s njima.

 

Upravo je ovo crkveno vodstvo krenulo početkom ovog desetljeća sa sveobuhvatnom izgradnjom crkve u Dragićini, a sada je ta građevina u čast svetog Jure, jedan od najljepših ukrasa župe i općine Grude.

 

A kako smo saznali od Dragićana, s obzirom da je vidljivo da je počela jedna nova radna akcija, uskoro nas ovdje očekuju prelijep prizor. Raditi će se kameni trg kojeg već sada zovu Trg svetog Jure, zatim fontana, zelene površine, a sve će biti osvijetljeno tako da žitelji i prolaznici mogu prošetati svojim trgom i danju i noću, doznaje portal Grude.com.

 

Ove godine su obilježena puna dva desetljeća otkad Dragićani na ovako svečan način proslavljaju blagdan svog zaštitnika svetog Jure. Kad je krenuo pomor stoke u Hercegovini početkom 20-ih godina prošlog stoljeća, mještani Dragićine su izrekli molitvu i zavjet svetom Juri da će mu sagraditi kapelicu ako to prestane. Godine 1925. kaplica je izgrađena, te je prestao pomor. I u teškim godinama koje su uslijedile, tijekom najtežeg II Svjetskog rata, zatim i Domovinskog rata, sveti Jure je bio zaštita i utjeha svojim Dragićanima. Tako je i danas.

 

Vrijedne domaćice su za ovaj blagdan pripremile hranu i slastice, muškarci donijeli različita pića, potrudili se oko šatora, stolova i klupa. Svi su vrijedno radili da se blagdan proslavi 20. put zaredom.

 

Nakon svete mise, zajedno se objedovalo, a zatim je uslijedila proslava do kasnih noćnih sati. Uz to održana je i tombola gdje su podijeljene vrijedne nagrade. Također, nije se zaboravilo nijednog mještanina, tako da su mladi Dragićani starijima i nemoćnima odnijeli objed.

 

Dragićina se još jednom pokazala kao selo koje može biti primjer drugima.

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
  • z.t.24.04.2019 08:14 sati
    Bravo Dragićina!
  • Ero 23.04.2019 23:25 sati
    Čestitke i pozdrav odličnom selu od susjeda - samo sad iz Njemačke... :)
Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO