Kantridu gradi kineska tvrtka s poslovima od 22,8 milijardi €!

Datum objave: 12.04.2019   Broj čitanja: 1639
Tvrtka Top International Engineering peta je najjača građevinska u Kini, zapošljava više od 20.000 ljudi.
Kantridu gradi kineska tvrtka s poslovima od 22,8 milijardi €!

 

Damir Mišković i kineski ulagači potpisali su memorandum, što je prvi korak ka izgradnji stadiona Kantrida, prenosi 24sata.hr.

 

No, tko se to našao na drugoj strani, čiji se potpis našao u drugom kutu ugovora, pokraj Miškovićeva?

 

Zainteresirani ulagači su tvrtka Top International Engineering Corporation. Riječ je o tvrtki osnovanoj 1950. godine, u vlasništvu je države, sa sjedištem u pokrajini Shaanxi, u kojoj živi gotovo 40 milijuna stanovnika.

 

Korporacija je to čije se tvrtke bave izgradnjom nekretnina, uređivanjem, infrastrukturom (ulice, aerodromi, bolnice...), poslovima s čelikom i betonom, ali i zdravstvenom skrbi, obrazovanjem, turizmom i hotelijerstvom.

 

Godine 2017. bila je 197. na popisu 500 najboljih kineskih poduzeća i peta u top 200 kineskih građevinskih tvrtki. Imaju više od 20.000 zaposlenih, dobitnici su brojnih nacionalnih nagrada, a imaju poslove u 27 ostalih država diljem Afrike, Azije i Pacifika.

 

Godine 2017. imali su ugovorene poslove u vrijednosti 22,8 milijardi eura, tvrtka se hvali rastom od 11 posto godišnje, a prihod je te godine bio 166 milijuna eura.
Kantrida im je prvi projekt u Europi

 

No, među svim međunarodnim poslovima ne navodi se ni jedan u Europi.

 

Ostavili su trag u Kamerunu, Sudanu, Ekvatorijalnoj Gvineji, Liberiji, Gabonu, Nigeriji, Gani, Zelenortskim Otocima, Ruandi, Kongu, Sv. Tomi i Principu, Papui Novoj Gvineji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

 

U Zelenortskim Otocima napravili su nacionalni stadion.

 

U Gani su dali veliku donaciju žrtvama poplave 2007.

 

Što znači da na europsko tržište ta velika kineska korporacija želi ući baš preko Hrvatske. Preko - Kantride.

 

TIEC je bio najkonkretniji, grad Rijeka je od početka uključen u pregovore

 

Nakon potpisivanja sporazuma, HNK Rijeka je investitora predstavila službenim priopćenjem. Prenosimo ga u cijelosti:

 

Potpisan je Memorandum o razumijevanju oko projekta izgradnje budućeg stadionskog kompleksa Kantrida između predstavnika tvrtke Stadion Kantrida d.o.o. i predstavnika kineskog TIEC – a (Top International Engineering Corporation) .

 

Memorandum je potpisan u sklopu susreta najviših kineskih političkih dužnosnika i gospodarstvenika i njihovih kolega iz 16 zemalja srednje i istočne Europe.

 

Tekst memoranduma o razumijevanju uobičajeno sadrži opis dogovora između dvije poslovne stranke, a u ovom konkretnom slučaju iskazan je interes za suradnju na projektu gradnje stadionskog kompleksa Kantrida.

 

TIEC je korporacija koja zapošljava više od 20.000 ljudi i bavi se investicijskim projektima i građenjem, a osim u Kini djeluje i na međunarodnom tržištu.

 

Korporacija djeluje od 1950. godine i gradi ceste, aerodrome, bolnice, zgrade i ostale građevine u zemljama diljem svijeta, a izgradila je i nacionalni stadion u Capo Verdeu. Za svoje radove primili su brojne strukovne nagrade.

 

Grad Rijeka je, kao suvlasnik HNK Rijeka i vlasnik terena, također uključen od samog početka u razgovore s kineskim partnerom. Predstavnici Stadion Kantrida d.o.o. i HNK Rijeka predstavili su projekt stadionskog kompleksa Kantrida mnogim potencijalnim investitorima, a najveći interes pokazale su dvije kineske i jedna njemačko-švicarska korporacija.

 

TIEC-a je bio najkonkretniji i sa zadovoljstvom možemo konstatirati da je postavljen formalno-pravni temelj za izgradnju željno iščekivanog stadiona na Kantridi.

 

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO