Bošnjačko prekopavanje katoličkog groblja

Datum objave: 03.04.2019   Broj čitanja: 1461
Groblje u Breškama izbačeno sa UNESCO popisa, zbog sabotaže tuzlanskih vlasti!
Bošnjačko prekopavanje katoličkog groblja


U Tuzlanskoj županiji etnička čistka Hrvata iz svih javnih ustanova traje već dugo vremena pa tako i kada je u pitanju JU Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanske Županije. Svi uposlenici ove Javne ustanove su Bošnjaci počev od ravnatelja Kemala Nurkića pa do svih šest stručnih suradnika: Rusmir Djedović, Munisa Kovačević, Semir Hadžimusić, Merima Pašić, Majda Šutić Murselović i Mirela Nezirović, piše HZHBSOLI.blogspot.com

 

U ponedjeljak, 1. travnja 2019. godine, u organizaciji Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanske županije, predstavnici Instituta za arheologiju i studenti Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu su počeli s prekopavanjem (“sondiranjem”) katoličkog groblja, lokaliteta nekropola sa stećcima Stare kuće-Nikolići, Donje Breške. Isti ovaj Zavod nije našao za shodno da izvijesti lokalnog svećenika – župnika u Breškama. Upravo taj svećenik (fra Marko Antić) naime ima iskustva, jer je već sudjelovao u sličnom projektu u našem brčanskom kraju, u G. Skakavi, gdje je upravo zbog sličnog samoinicijativnog prekopavanja na lokalitetu franjevačkog samostana u Skakavi došlo do krađe vrlo vrijednih artefakata i drugih predmeta s nalazišta!

 

Ovdje se naime radi o starom katoličkom groblju, sa izuzetnim kršćanskim stećcima u selu Breške. Ovo groblje je poznato po tome da svaki nadgrobni spomenik na sebi ima znamenje križa! Ustanove koje rade na ovome projektu su isključivo jednonacionalne (pogodite koje!) i prema do sada viđenom nisu posebno predane zaštiti srednjovjekovne kršćanske baštine, posebno u tuzlanskom kraju! Kako drugačije pojasniti činjenicu da upravo ovo groblje nije ušlo na popis UNESCO-ove svjetske kulturne baštine? Zapravo, Breške su bile na tome popisu, ali su skinute zbog skandalozne nebrige tuzlanske gradske vlasti kao i ovog “Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa”!

 

Činjenica je da Jasmin Imamović gradonačelnik Tuzle nije odradio pristupne putove, i zbog toga između ostalog ovaj lokalitet nije ušao na UNESCO, a s time je propuštena jedinstvena prilika da Tuzla bude na popisu svjetske kulturne baštine! Razlog nije teško pogoditi: jedno hrvatsko selo bi došlo na taj popis, a to su Breške! Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović je poznat po tome da voli falsificirati povijest, pa je tako s Povelje Kulina Bana koju je postavio na obelisk u Gradskom parku u Tuzli uklonio križ kao i sve rečenice u kojima se spominje evanđelje i drugi kršćanski elementi Povelje, to jeste sve što ukazuje na kršćansku povijest Bosne. Iz ovog nije teško naslutiti da je zabrinutost opravdana u svezi ovog samoinicijativnog i jednonacionalnog prekopavanja katoličkog groblja koje ima veliki značaj za Hrvate ovog kraja jer tu su sahranjeni njihovi preci.

 

Nije samo tuzlanska “ekipa” jednonacionalna, ista praksa je uvedena i na višoj razini, u Sarajevu, na Katedri za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, koji navodno “vodi” radove na groblju u Breškama, a koju čine: Adnan Kaljanac, Adnan Busuladžić, Aiša Softić, Edin Bujak, Jesenko Hadžihasanović!, Elma Hantalašević… Sapienti sat!


Grude.com/Dnevnik.ba

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO