FOTO: GRUDE I MOSTAR prisjećaju se herojstva HVO-a, Neretve 1993. i obrane HERCEGOVINE

Datum objave: 18.02.2019   Broj čitanja: 4208
U svečanom i emotivnom tonu večeras je u Mostaru održano predstavljanje knjige "Neretva 93' i obrana Vrdi" koju je pripremio legendarni ratni zapovjednik, brigadir Marinko Sosa Zvijezda.
FOTO: GRUDE I MOSTAR prisjećaju se herojstva HVO-a, Neretve 1993. i obrane HERCEGOVINE

 

Događaj je organizirao Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH, a predstavljači knjige bili su fra Ante Marić, Željko Raguž, Hrvoje Mandić i Marinko Sosa - Zvijezda.

 

- Znamo da smo Božjom pomoći i našom hrabrošću spriječili zločince u njihovoj zlokobnoj namjeri. Možete zamisliti što bi hrvatski puk čekalo i kakav zločin nakon Uzdola i Grabovice bi doživjele tisuće onih koji bi se našli na putu ovih zločinaca. No, njihov san se nije ostvario - prisjetio se Zvijezda. Armija BiH tada nije imala ni 16 posto obranjenog prostora u BiH, a kojeg nitko nije dirao. Međutim, željeli su zločinom uzeti Srednju Bosnu i Hercegovinu, stoljetna hrvatska područja.

 

Unatoč snažnoj podršci El Mudžahida, Hrvati su uspjeli obraniti svoja područja i vojno poraziti višestruko nadmoćniju i opasniju vojsku.

 

U borbi za Vrda i za obranu Hercegovine svoje živote su položili Damir Logara, Vice Paradžik, Gordan Miličević, Goran Spajić, Miro Spajić, Nediljko Barić, Davor Šimić, Stjepan Šapina, Damir Anić i Denis Jozić.

 

Neka im je laka Hrvatska zemlja.

 

Vrijedi naglasiti da je na promociji knjige u Mostaru bilo više uvaženih osoba iz Gruda, Mostara, ali i čitave zapadne Hercegovine, od uvaženih ratnih heroja, zatim vodećih hrvatskih političara u HNŽ-u i BiH sve do franjevaca koji su bili istinska snaga hrvatskog naroda ne samo u prošlom ratu, nego u svim ratovima kroz povijest.

 

Tjedan ranije, u prepunoj kinodvorani Grude knjiga je predstavljena u glavnom gradu Hrvatske zajednice Herceg - Bosne, a stolni grad Hrvata u BiH bio je logičan slijed predstavljanja.

 

Grude.com

 

 

Grude.com

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO