Gruđani su pružili otpor SFOR-u: Terorističkim napadom izvršen je posljednji čin rušenja rušenja bh. Hrvata

Datum objave: 06.04.2017   Broj čitanja: 4993
"Ako treba kao rijeka Drina teći će krv hrvatska, kunemo se našim Bogom brate, čuvat ćemo svetosti hrvatske", sviralo je na Radio Grudama toga jutra.
Gruđani su pružili otpor SFOR-u: Terorističkim napadom izvršen je posljednji čin rušenja rušenja bh. Hrvata

 

Hrvatski narod tog jutra, 6. travnja 2001. godine, ponovno je bio na ulici. Grude su bile napadnute. S njima i ostatak Hercegovine. Međunarodni čimbenici koji su stali na stranu parabošnjačkog sustava koji je htio uzeti potpunu kontrolu nad državom preko SFOR-a, u prijevodu, Stabilizacijskih snaga, izveli su posljednji čin Hrvata u BiH i njihove moći, u strahu od Hrvatske samouprave i tada već ugašene Herceg - Bosne, koja je obranila BiH, ali je parasustav i danas koristi označavajući je kao onu koja je srušila BiH.

 

- To je prvi i jedini slučaj da je jedan gospodarski gigant kakva je tada bila Hercegovačka banka uništena tenkovskim upadom i navodnom revizijom koja nije otkrila nikakve značajnije nepravilnosti. Upadu u Hercegovačku banku prethodila je informacija tajnih bošnjačkih službi da su pronevjerena 54 milijuna maraka. Nikada ni traga nije bilo tome fantomskom novcu, javljali su hrvatski mediji nakon što je otkriveno da su se "tresla brda, a rodio miš", ali šteta je bila napravljena. Gospodarstvo Hrvata, a time i čitave BiH na koljenima.

 

Mostar, Grude, Široki Brijeg i Međugorje, pružili su žestok otpor SFOR-ovim plaćenicima poslanima tog dana od strane parabošnjačkog sustava. Zapaljena su vozila SFOR-a i MUP-a Federacije. Ukupnotri. Narod je ušao i u sukob s plaćenicima. Blokirane su i prometnice.

 

Hercegovačka banka je u tri godine do dana rušenja, imala 25 dioničara, 28 poslovnica, 280 djelatnika i više od 300 korespondentskih banaka u svijetu. U Federaciji je bila među pet najjačih banaka, a u prosincu, pet mjeseci prije tog terorističkog napada, kako većina Hrvata karakterizira ovaj događaj, zbog reforme platnog sustava u BiH dobila je i dozvolu za obavljanje osjetljivih transakcija kao što su javni prihodi, te postala jedina depozitna banka za privatizacijske fondove.

 

Od 6. travnja 2001. godine do danas Hrvati u BiH nikad se nisu oporavili. Ukradeni su im novci i za to nitko nije odgovarao. Hrvate se u godinama koje su uslijedile nastavilo obespravljivati. To se čini i danas, a mehanizmi zaštite konstitutivnog, tisućljetnog, naroda još ne postoje.

 

Grude.com

TAGOVI:
Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO