GRUDE U Gorici otvorena izložba i prikazan film o Blaženom kardinalu Alojziju Stepincu

Datum objave: 27.10.2019   Broj čitanja: 2167
Na početku je u ime domaćina pozdravio sve i zaželio dobrodošlicu fra Vinko Mikulić Bajević, kustos Hrvatske franjevačke arheološke zbirke u Gorici.
GRUDE U Gorici otvorena izložba i prikazan film o Blaženom kardinalu Alojziju Stepincu


U Galeriji u starom župnom dvoru u Gorici, u petak, 25. X. 2019. u organizaciji Družbe „Braće Hrvatskog Zmaja“, Đakovačko – osječke nadbiskupije, Matice hrvatske - Ogranak Osijek, Matice hrvatske - Ogranak Grude, Hrvatske franjevačke arhoeloške zbirke sv. Stjepana Prvomučenika Gorica i Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica – Sovići zbio se lijep kulturni događaj u čast svetkovine Svih svetih.

 

Otvorena je jedinstvena izložba „Karikature komunizma Blaženog Alojzija Stepinca“ i prikazan je dokumentarni film iz vremena komunizma o Blaženom kardinalu Alojziju Stepincu. Ovaj dokumentarni propagandni film je iz 1946. godine.

 

Na početku je u ime domaćina pozdravio sve i zaželio dobrodošlicu fra Vinko Mikulić Bajević, kustos Hrvatske franjevačke arheološke zbirke u Gorici. Fra Vinko je kazao kako postoji veza između Zagrebačkog Kaptola i Hercegovine. Naime, kardinal Stepinac je pred II. Svjetski rat posjetio Hercegovinu, također je to učinio i blagopokojni kardinal Franjo Kuharić uoči Domovinskog rata.

 

Nakon fra Vinka o suradnji Osijeka i Gruda, posebice Matice hrvatske iz Osijeka i Gruda govorio je gosp. Ivica Završki, donedavni predsjednik Matice hrvatske u Osijeku i član Glavnog odbora Matice hrvatske. Kazao je kako je suradnja već dugi niz godina jako dobra i da se nastavlja i ubuduće. O izložbi je kazao sljedeće kako demonizirajući kardinala Stepinca i Katoličku crkvu, komunisti su takvom medijskom kampanjom pripremali podlogu za sam sudski proces Blaženom kardinalu Stepincu. Posljedice su bile užasne, a oni koji su radili po diktatu kao sluge režima nisu snosili ni najmanju odgovornost zbog toga.

 

Prof. dr. sc. Vladimir Dugalić, dekan na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu govorio je o samoj izložbi i filmu. Pri tome je kazao kako ova izložba prikazuje obrazac oblikovanja javnoga mišljenja kojeg je Komunistička partija Jugoslavije provodila 1945. i 1946. godine putem dvaju satiričkih listova: zagrebačkog Kerempuha i beogradskog Ježa. U tom vremenu satira i humor bili su jedno od jakih političkih oružja u političkim sukobima s neistomišljenicima u komunističkoj vlasti. Sam film je u originalnoj verziji iz tog vremena (1946.) - o suđenju i „krivici“ kardinala Stepinca i „njegovih suradnika“ gdje ga je komunistički režim prikazao nazadno i zločinački, a novu vlast kao nešto napredno i pravedno.

 

Dakle, ova izložba i film imaju suprotnu poruku od onoga što piše u tim listovima i onoga što se u filmu kazuje. Komunistička propaganda je nastojala Stepinca prikazati najvećim neprijateljem naroda, ali im u tome nije uspjelo jer Istina pobjeđuje.

 

Akademik Antun Tucak, Zmaj Sovićki pozdravio je sve prisutne i dodijelio povelje dvojici svećenika redovnika, franjevcu i isusovcu, fra Dominiku Ramljaku i pateru Mijiću.

 

U izaslanstvu iz Osijeka i Slavonije su bili redom članovi Družbe „Braće Hrvatskog Zmaja“: Antun Tucak, Zmaj Sovićki; Ivica Završki, Zmaj Gornjogradski; Srećko Tomas, Zmaj Drinovački II.; Branko Mihalj, Zmaj Rakitsko-Kutjevački; Božidar Šnajder, Zmaj Essekerski; Srećko Jelinić, Zmaj Osječko gornjogradski i Vladimir Dugalić, Zmaj Osječki od sv. Josipa.

 

Na koncu programa je načelnik općine Grude Ljubo Grizelj zahvalio svima na dolasku i lijepom događaju i otvorio ovu izložbu. Program je lijepo vodila tajnica Matice hrvatske Ogranak Grude Ivana Bošnjak, a klapa Bratovština je krasnim izvedbama pjesama uveličala ovu večer koju je posjetila mnogobrojna publika.

 

Ovaj događaj je dio kulturne manifestacije XIV. Dani Matice hrvatske u Grudama -Božiću ususret-.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO