IN MEMORIAM Franjo Vladić Kulje: Bio je čovjek s kompjutorom u kopačkama i s raspjevanim štiglićem u duši

Datum objave: 18.06.2024   Broj čitanja: 1409
Napustio nas je Franjo Vladić Kulje, član čuvenog mostarskog BMW-a, Messi prije Messija!
IN MEMORIAM Franjo Vladić Kulje: Bio je čovjek s kompjutorom u kopačkama i s raspjevanim štiglićem u duši


Josip Muselimović, čuveni odvjetnik, pisac, akademik o Kulji je za Večernji list pisao još za života, a neke dijelove, koji najbolje opisuju Franju Vladića, prenosimo.

U nogometnoj igri Franje Vladića nije bilo “industrijskih poteza“, bila je to ljepota. I to ona koju je teško opisati, i koju je, u trenutku nastajanja, malo tko i mogao shvatiti i razumjeti.

Kako je nogometna igra, u nekim fazama, poprimila obrise znanosti, tako su i potezi pojedinih nogometaša, uglavnom onih od kojih je protivniku prijetila najveća opasnost, bili predmet posebnih analiza.

Priča se, a kažu da je to živa istina, da je u jednom njemačkom računalnom centru analizirana igra Franje Vladića, na način da je, na temelju televizijske snimke, definiran položaj i raspored svih igrača i postavljen upit - koji bi u tom trenutku bio najbolji i najkorisniji potez. Svemoćni računalni centar uvijek je odgovarao na isti način:

Najbolji je onaj potez koji je, u tom trenutku, učinio Franjo Vladić. Zato i nije čudo što se u stručnim krugovima uglas govori da toga više nema, da je to bio, jednostavno, čovjek s kompjutorom u kopačkama. I s raspjevanim štiglićem u duši, reći će njegovi prijatelji.

Tako proslavljeni nogometni reprezentativac, trener i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Vlatko Marković, koji nas je napustio 2013. godine, piše:

Za vrijeme cijele utakmice Franjo Vladić sve je kompjuterski držao u svojoj glavi. Takav nogometni dragulj, do dana današnjeg, nije se pojavio na ovim prostorima. A Vahid Halilhodžić će dodati:

Lucidnom igrom i provlačenjem lopte putovima koje nitko na terenu nije vidio osim njega samog, Franjo Vladić je jednostavno izluđivao naše protivnike.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2024
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO