Europska središnja banka: Smanjio se broj novih kredita

Datum objave: 27.02.2023   Broj čitanja: 3097
Rast bankovnog kreditiranja u eurozoni usporio je i u siječnju, a monetarni agregat M1, koji predstavlja temeljnu mjeru ponude novca, smanjio se prvi put otkad Europska središnja banka (ECB) prikuplja podatke.
Europska središnja banka: Smanjio se broj novih kredita

 

U siječnju je godišnja stopa rasta kreditiranja privatnog sektora usporila na 3.8 posto, s 4.3 posto u prosincu, izvijestio je danas ESB.

Posustali krediti stanovništvu i kompanijama

Prilagođeni krediti privatnom sektoru porasli su za 4.9 posto u odnosu na isti mjesec lani i njihov je rast bio također za 0.5 postotnih bodova slabiji nego u prosincu. Krediti stanovništvu i kompanijama također su posustali na početku 2023. godine, pokazuje izvješće.

Godišnja stopa rasta prilagođenih kredita kućanstvima smanjila se tako na 3.6 posto, s 3.8 posto u prosincu, a prilagođenih kredita nefinancijskim korporacijama sa 6.3 na 6.1 posto, stoji u priopćenju.

Širi monetarni agregat M3 u siječnju je porastao za 3.5 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, nakon 4.1-postotnog rasta u prosincu. Godišnja stopa njegova rasta usporila je tako četvrti mjesec zaredom i najniža je od studenog 2014.


"Podcjenjuje se utjecaj viših kamatnih stopa"

Najuži monetarni agregat M1, koji obuhvaća gotovinu u optjecaju i prekonoćne depozite, smanjio se pak u siječnju za 0.7 posto na godišnjoj razini, prvi put otkada se prikupljaju podaci. Usporedbe radi, u prosincu je bio uvećan za 0.6 posto.

Najnovije izvješće pokazuje da ESB-ove mjere zaoštravanja monetarne politike nesumnjivo utječu na ponudu novca i zaduživanje privatnog sektora, što će prigušiti gospodarski rast i inflaciju u 2023., rekao je ekonomist banke ING-a Bert Colijn.

"Smatramo da se utjecaj ciklusa podizanja kamatnih stopa na ekonomsku aktivnost u ovoj godini podcjenjuje", dodao je Colijn.

 

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2006-2023
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO