NOVE INFORMACIJE O UBOJSTVU ŠEHOVIĆA I VUJINOVIĆA SU ŠOKANTNE

Datum objave: 11.11.2021   Broj čitanja: 1395
Kakva je veza vrha sarajevske policije i ubojstva sarajevskih policajaca, odnosno skrivanja ubojica, u idućim bi danima mogao objašnjavati Nusret Selimović, ravnatelj MUP-a SŽ-a prema kojem vodi istraga.
NOVE INFORMACIJE O UBOJSTVU ŠEHOVIĆA I VUJINOVIĆA SU ŠOKANTNE

 
Naime, dva puta se MUP Sarajevske županije oglušio o naredbu županijskog tužiteljstva da im se odmah dostave podaci o osobama osumnjičenim za ubojstvo policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Potrebne informacije su, na kraju, dobivene od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

-Pored navedenog, od strane postupajućih tužiteljica obaviještena sam o drugim izazovima s kojima su se susrele u radu na ovom predmetu, između ostalog o rasformiranju istražiteljskog tima u okviru MUP-a SŽ u ključnoj fazi rada na predmetu, neblagovremenog postupanja po ostalim naredbama Tužiteljstva, za koju neefikasnost ne postoje pismeni razlozi u spisu predmeta, nepotpisivanju plana aktivnosti sa SIPA-om od strane predstavnika MUP-a SŽ, samoinicijativnom dostavljanju dopune izvještaja od strane MUP-a, što je učinjeno bez konsultacija s postupajućim tužiteljicama, koje su smatrale da je takvo postupanje preuranjeno, navedeno je u Informaciji koju je u srijedu Nezavisnom odboru Skupštine SŽ dostavila glavna županijska tužiteljica Sabina Sarajlija.

Istraga.ba i Oslobodjenje su objavili da je policijski ravnatelj Nusret Selimović odbio dostaviti adrese osoba osumnjičenih za ubojstvo svoja dva policajca, zbog čega je kompletna akcija kasnila najmanje sedam dana.

-S gnušanjem odbacujem pokušaje pojedinaca iz određenih interesnih krugova, da putem njima bliskih medija kreiraju sliku o navodnoj ugroženosti i opstrukcijama od strane ove Uprave i mene kao policijskog komesara te pokušaje da se kriminalizira i diskreditira ova Institucija i njene časne profesionalce. Poručujem im da im to neće proći, niti ćemo im to dozvoliti. Dokazi i naše aktivnosti jasno govore o našoj predanosti i ustrajnosti u borbi protiv svih oblika kriminala i korupcije, a naročito posvećenosti radu na rasvjetljavanju i dokumentiranju predmetnog ubojstva koje se s policijskog aspekta može smatrati rasvijetljenim, rekao je komesar Selimović nakon teksta Istrage, obraćajući se na konferenciji za medije na kojoj je bilo zabranjeno postavljati pitanja.

No, dokumenti koji su dostavljeni Nezavisnom odboru dokazuju da su navodi Istrage apsolutno točni i da ravnatelj Selimović nije govorio istinu na nedavnoj konferenciji za medije. Evo dokaza.

-Prema navodima iz Službene zabilješke, broj T09 0 KT 0129124 18, od 20.10 2021. godine, koju su sačinile postupajuće tužiteljice, na održanom sastanku dana 20. 10. 2021. godine, u prostorijama Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo, policijskim službenicima MUP-a KS je naloženo da se hitno pribave podaci koji su neophodni za podnošenje prijedloga za izdavanje naredbe za pretres prema nadležnom Sudu u Sarajevu, te da je realizacija dogovorenih aktivnosti, uz prethodno pribavljene naredbe planirana narednog tjedna, navela je u Informaciji glavna tužiteljica Sarajlija.

Pet dana kasnije, u Tužiteljstvu je održan novi sastanak sa službenicima MUP-a KS.

-Iz Službene zabilješke, broj T09 0 KT 0129124 18 od 25.10. 2021. godine prizilazi da su na sastanku održanom u prostorijama Tužitelsjtva KS između predstavnika Tužiteljstva i MUP-a KS, postupajuće tužiteljice obaviještene da MUP KS nije pripremio podatke čije je dostavljanje dogovoreno na sastanku održanom dana 20. 10. 2021. godine. Naloženo im je da se traženi podaci dostave odmah, piše u Informaciji Tužiteljstva KS.

Tri dana kasnije, organiziran je novi sastanak na kojem su tužiteljice obaviještene da “MUP KS nije u mogućnosti dostaviti točne adrese za lica za koja je potrebno pribaviti naredbu nadležnog suda”.

Tražene podatke je, na kraju, 1. studenoga 2021. godine, Tužiteljstvu KS dostavila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), što je, također, navedeno u Informaciji Tužiteljstva.

No, tu nije bio kraj “čudnim postupanjima” MUP-a KS.

-Potrebno je naglasiti da je policijski komesar u proteklom periodu rasformirao tim koji nam je bio stavljen na raspolaganje za potrebe rada na predmetu, o čemu nismo službeno obaviještene, napisale su, u svojoj Informaciji dostavljenoj glavnoj tužitelji Sabini Sarajliji, postupajuće tužiteljice Aida Topalović i Šejla Heljić.

One su, kako navode, više puta od čelnika MUP-a KS tražile da se poveća broj izvršitelja, te da se “razmijene podaci s ovlaštenim službenim licima Državne agencije za istrage i zaštitu, koji su određeni za postupanje u ovom predmetu”.

-MUP KS nije postupio po zahtjevima Tužiteljstva KS, napisale su tužiteljice Topalović i Heljić.

Kada je, konačno, 4. studenoga provedena policijska akcija na Palama i u Istočnom Sarajecu, opet je na scenu stupio MUP Kantona Sarajevo.

-Iako je naredbom Suda određeno da su izvršitelji (akcije op.a) ovlaštena službena lica Državne agencije za istrage i zaštitu, uz asistenciju ovlaštenih službenika MUP-a KS, upoznati smo da plan nije potpisan od strane rukovoditelja MUP-a Kantona Sarajevo, napisale su tužiteljice.

Treba napomenuti da je noć uoči policijske akcije informacijama o pretresima dostavljena portalu Raport.

No, nisu ovo jedine sporne situacije tijekom istrage ubojstva sarajevskih policajaca. Postupajuće tužiteljice su zadokumentirale i određene zloupotrebe u vezi s podacima sa aplikacije Sky, čije je razbijanje i dovelo do osumnjičenih ubojica Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Sve detalje u vezi s tim, Istraga će objaviti u narednim danima.

Vaše ime
Komentar
 
Hvala na komentaru.
Vaš komentar će biti pregledan od strane administratora.
    Sva prava pridržana  ©  GRUDE.COM  2007-2022
    Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

    Dizajn i programiranje: AVE-STUDIO